Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları Hangileri

Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları Hangileri?

Kadınlarda sık görülen veya görülme ihtimalinin daha fazla olduğu bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu haftalıkların hemen tamamında ortak önem, erken teşhis olup, hemen tamamının tedavileri mümkündür. Her beş kadından dördünü, hayatlarının bir döneminde etkileyen bu hastalıklardan bazıları artık kanıksanıp, hayatın içinde normal olarak kabul edilse de, hayat kalitesini genellikle olumsuz etkilediğinden üzerlerinde durulmaları şarttır. Aşağıda sizler için bu hastalıkları derledik:

-Düzensiz Adet Görme,

-Acılı, Sancılı Adet (Dismenore)

-Çikolata Kisti (Endometriozis)

– İyi Huylu Rahim Tümörü (Miyom)

-Vajinal Akıntılar (Vaginitis – Vulvitis)

-Polikistik Over Sendromu

-İdrar Kaçırma

Düzensiz Adet Görme

Kadınların en yaygın biçimde karşılaştıkları sorunların başında düzensiz adet görme gelmektedir. Adet döngüsü ortalama 28 gün olarak kabul edilmekle birlikte genellikle 21 gün ile 35 günlük bir dönemde gerçekleşmektedir. Bu sürelerin 3 ile 7 günün regl (adet) olarak adlandırılır. Düzensiz adet görme denen sorun da ise regl öncesi ya da sonrasında adet kanamasına benzeyen, lekeler şeklinde kanama devam eder. Bu sorunun temel nedeni hormonlardır. Elbette, görüşeceğiniz hekim size uygulayacağı hormon testleri ile sorunun tespitini gerçekleştirecek ve çözümü yolunda bir planlamaya gidecektir. Hormon ilaçları bu aşamada ihtimal dahilinde olacaktır. Böylece düzensiz adet görme sorununuzun giderilmesi sağlanabilecektir.

Acılı, Sancılı Adet (Dismenore)

Acılı, Sancılı Adet (Dismenore) yaygın bir başka kadın hastalığıdır. Kabul edilebilir düzeyden daha yüksek düzeyde sancılı adetler kadınların hayatını oldukça zorlu bir hale getirebilmektedir. Regl döneminin hemen öncesinden başlamak üzere kanama boyunca şiddetli ağrı devam edebilir. Dismenore yani sancılı adet, rahimde yaşanan kasılmalardan kaynaklanabileceği gibi kadın üreme organlarında olası bir anomaliden de kaynaklanabilir. Bir başka neden ise spiral kullanımı olabilir. Acılı, sancılı adet ile birlikte, bulantı, baş dönmesi ve ağrısı, kabız ya da ishal, kasılma ve kramp gibi eşlikçilerle beraber görülebilir. Acılı, sancılı adet olarak bilinen dismenore nadiren operasyonla olmak üzere, çoğu zaman ise ilaçla tedavi edilebilmektedir. Kadın doğum uzmanı, size özel bir tedavi planlama konusunda en önemli destekçiniz olacaktır.

Çikolata Kisti (Endometriozis)

Rahmin içi endometrium denen bir madde ile kaplıdır ve regl ile birlikte bu madde vücuttan atılır. Ancak bazen genetik özellikler, lenf sisteminin etkisi, çeşitli enfeksiyonlar gibi nedenlerle bu endometrium denen madde rahmin dışına yayılır ve rahmin dışında (en çok da yumurtalıklarda) gelişerek, kistler oluşturur. Çikolata kisti denen bu kistler genellikle iyi huyludur ancak bazı sıkıntılar meydana getirir. Bu sıkıntıların başında, regl ile ilgisi olmayan ancak adet sancılarına benzeyen ağrılar, regl kanamalarının aşırı olması ve acılı ilişkiler şeklindedir. Her ne kadar çikolata kistleri iyi huylu olsa bile bazı durumlarda kısırlığa neden olma ihtimali nedeniyle tetkiki ve tedavisi önemlidir. Çikolata kisti teşhisi için çeşitli görüntüleme yöntemleri ve biyopsi önemli birer enstrümandır. Tedavisi de ilaç ve operasyon alternatifleri kullanılabilir.

İyi Huylu Rahim Tümörü (Miyom)

Miyom, iyi huylu rahim tümörüdür. Miyon o kadar yaygındır ki her 4 kadından 1 kadını etkilemektedir. Bazı sıkıntılara yol açan bu tümörlerin kötü huylu bir yapıya dönüşme ihtimali yok denecek kadar (1/1000) az olması sevindiricidir. Bol kanamalı regl (adet), kabızlık, sık tuvalete gitme ihtiyacı, ilişki sırasında acı, kasık ağrıları gibi belirtiler görülebileceği gibi hiç belirti de görülmeyebilir. Her ne kadar 1/1000 gibi küçük bir ihtimalle kötü huylu tümöre dönüşme söz konusu olsa da, miyom durumunda hekim tarafından takip şarttır. Semptomların şiddetine ve kistin konumlandığı yere göre, ilaç, spiral kullanımı ve operasyon gibi tedavi alternatifleri doktorunuz tarafından önerilecektir.

Vajinal Akıntılar (Vaginitis-Vulvitis)

Vajinal akıntılar kokusuz ve renksiz ise bu doğal olabilir. Ancak çeşitli renklerde ve özellikle kokulu akıntılar, bir kadın doğum uzmanına görünmenizi gerektirebilir. Akıntıların renkli ve kokulu olmasının yanı sıra kaşınma, yanma durumları varsa kadın doğumcuya görünmek kaçınılmazdır. Vajinal akıntılara genelde mantarlar neden olur ancak bakteriler ile mayalar da vajinal akıntılara neden olabilir.  Bazen antibiyotik kullanımı ile faydalı bazı bakterilerin yok olması da bazı vajinal enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Önlem olarak, naylon içerikli değil de pamuklu ve dar olmayan kıyafetler giymek, çabuk kurumayan ve sıcaklığı hapseden kıyafetler kullanmamak, özel bölgenizi kimyasallardan uzak tutmak başta gelen tedbirlerdir. Enfeksiyona bağlı vajinal akıntılar tedavi edilirken, doktorunuz size çeşitli vajinal krem, tablet ya da çeşitli ilaçlar verebilir.

Polikistik Over Sendrom

Her ne kadar Androjen erkeklik hormonu ve Östrojen kadınlık hormonu olarak bilinse de bu iki hormon iki cinsiyette de bir miktar bulunmaktadır. Polikistik Over sendrom olarak bilinen kadın hastalığında, kadınlarda erkeklik hormonu olarak bilinen androjenin anormal artışı ile belirginleşen bir hormonal dengesizlik söz konusudur. Polikistik over sendron belirtileri arasında, regl düzensizliği, kıllanmada artış, cilt yağlanması ve sivilcelenme, saç dökülmesi, insüline direnç hatta kısırlık yer alır.  Tedavi, özünde hormonal dengeyi yeniden kurmayı hedefler. İhtiyaç durumunda, semptom giderici uygulamalarda yapılır.

İdrar Kaçırma

Böbreklerde süzme işlemi sonrasında, idrar yoluyla vücuttan atılacak olan sıvılar mesane de birikir. Mesanenin idaresi bakımından, ileri yaşlarda bazı sorunlar yaşanabilir. Genellikle kadınlarda yaygın olan bu sorun karşımıza idrar kaçırma olarak çıkmaktadır. İdrar (çiş) tutamama iki biçimde görülür.

Stres İnkontinansı: Çeşitli tepkiler sırasında (gülme, ağlama, hapşırma gibi) mesaneye uygulanan baskı sonucu idrarın tutulamamasıdır. Sinir ve kas yapısında zayıflamadan kaynaklanmaktadır.

Çok Gelen İdrarı Tutamama: Çok fazla idrar hissi yaşayan kişi, idrarını tutamaz. Buna mesanenin istem dışı bir hareketi neden olur.

Bu durumun bir problem olarak kabulü için sürekli hale gelmesi gerekmektedir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir