Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik dönemi boyunca kadın bedeni, bazı farklılaşmalar gösterecektir. Elbette bu normal bir durum. Tabi bu farklılaşmalar, aynı kadının farklı hamileliklerinde ve bir kadının hamileliğinden bir başka kadının hamileliğine de değişkendir.  Bu farklılaşmalardan bazıları can yakıcı olabilmektedir. Bedenin çeşitli bölgelerine kramp girebilir, kasılmalar yaşanabilir ve bir nesne batar gibi ağrılar bu can yakıcı, normal olmayan etkilerdir. Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir? Neden hamilelikte bunlar görülebilir?

Öncelikle hamilelikte, fiziksel, hormonal ve ruhsal bazı değişiklikler yanında, bulantı, kramp, batma hissetme gibi durumlar, bazı durumlarda normal kabul edilebilir. Ancak bazı durumlarda bu acılı durumlar bir probleme işaret ediyor da olabilir. Elbette hamileliğin başından doğuma dek sizi takip edecek bir doktor hangi ağrının ya da batma hissedilmesinin ne anlama geldiğini tespitte en önemli kişi olacaktır. Doktorunuz bazı tetkikler ve durumunuzu takip yoluyla sizin için güvencedir. Peki Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir?

  • Gebelik hormonları: Progesteron (Gaz sancısı), Relaksin (Ağrılar), HCG (Bulantı), Östrojen (Bulantı).
  • Gebelikle birlikte büyümeye başlayan rahim ve etrafında bulunan dokular.
  • Uterus’ta yani rahimde gerilen bağlar.
  • Çeşitli nedenlerle sindirim sorunları, kabızlık veya gaz sancısı.
  • Adet öncesi ağrılara da benzeyen ve döllenmiş yumurtanın rahme tutunması sırasında görülen yerleşme ağrısı. Bazen bu durum kanamaya neden olabilir ki ona da, yerleşme kanaması adı verilir.
  • Anneden bebeğe kan akışı sorunları (Özellikle hipertansiyona dikkat).
  • Büyümekte olan ceninin, rahim ve çeşitli organlara baskı yapması.
  • Beden, çeşitli şekillerde kendini doğuma hazırlar. Bunlardan biri rahmin doğum öncesi, bazen kasılarak, bir çeşit provalar yapmasıdır. Bu durum yalancı doğum sancılarına neden olur.
  • Çeşitli Enfeksiyonlar, ağrılı ve sancılı durumlarla birlikte Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri arasında yer alırlar. Bu durumda ateş ve kanama söz konusu ise hekiminize hiç zaman kaybetmeden başvurmanız özellikle önemlidir.

Hamilelikte Farklılaşan Hormonlar

Hamilelikte farklılaşan hormon miktarları, hamile kadında çeşitli değişikliği beraberinde getirir. Bunların başında bulantılar, ciltte yağlanma, kramplar, ağrılar ve Hamilelikte Batma Hissedilmesi akla gelebilir. Konumuz bağlamında biz, özellikle iki hormondan bahsetmeyi uygun gördük. İlk hormon olan Progesteron; özellikle döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasında oynadığı rol ile öne çıkar. Ancak bu hormon ile yapılan bazı çalışmalar göstermektedir ki, Hamilelikte Batma Hissedilmesi progesteron düzeyinde görülen farklılaşmalardan kaynaklanabilir. Zira bu hormon, gebelik sürecinde dokuların meydana gelmesine, kasların uzayıp kısalmasına, organların pozisyonunun değişmesine etki eder. Bu hareketlilik bazen, ağrıların, kasılmaların ve Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri arasında yer alabilir. Hamileliğin başlamasına ve sürmesine yardımcı olur. Diğer hormonlar ile birlikte meme dokusunun gelişmesini ve doğumun ardından süt salgılamasını sağlayacak dokuların gelişimini sağlar. Bir başka hormon olan Relaksin ise yine bedenin ve özelde pelvis bölgesinin doğum için hazır olmasında önem arz eder. Çünkü, doğumda bebeğin kolay çıkışı için bağ dokuların ve eklemlerin gevşemeleri gerekmektedir ve relaksin hormonu bunu sağlar. Bu sırada, bir takım ağrı, sızı ve Hamilelikte Batma Hissedilmesine neden olabilmektedir.

Bu iki hormonun neden olabileceği ağrı, sızı, batma gibi durumlara bir de bebek taşıyor olmayı eklediğinizde açıkça sıkıntılı olabilecek bir durum ortadadır. Ancak bu tip, fiziksel rahatsızlıklar, genel anlamda hasar verici olmamaktadır.

Gebelikte Dokuların Gevşemesi

Yukarıda bahsedilen hormonal etkiler, doğuma dek başta rahim ve süt vermeyle ilişkileri nedeniyle meme çevresinde dokuların gevşemesine, genleşmesine, büyümesine ve genişlemesine neden olur. Tüm bu hareketlilikler ağrılara, sızılara, gerginliklere, kramplara ve sancılara sebep olabilir. Bu acılı durumlar hamilelik süresince devam edebilir ancak sürekli olmayıp kısa sürelidir. Gebeliğin birinci ayından sonra başlarlar ve önemli bir risk içermezler.

Gebeliğin son dönemecinde de artık kas ve bağ dokular ile eklemler iyice gevşeyecek, genişleyecektir. Özellikle pelvis (basenlerin ortasında kalan bölge) ve bel bölgesinde ağrı, sancı, kasılma, kramp ve Hamilelikte batma hissedilmesi söz konusu olabilecektir.

Gebeliğin ilk günlerinde yaşanan acılar genellikle yerleşme ağrıları olacaktır. Bu dönemde de yine pelvis (basenlerin ortasında kalan bölge)te acı, ağrı, kramp ve Hamilelikte batma hissi yaşanabilir.

Gerek pelvis (basenlerin ortasında kalan bölge)te gerekse bel ve karında Hamilelikte batma hissi bazen çeşitli tehlikelerin işaretçisi olabilir. Bunlar ise Gebeliğin ilk dönemi için düşük yapma ve gebeliğin son üç ayında ise zamansız (erken) doğum ihtimalleridir. Eğer Çeşitli biçimlerde acılar ve batma hissi ile beraber istifra ediliyorsa, mide bulantısı varsa ve baş dönmesi mevcutsa hekime müracaat şarttır.

Gebelikte Gaz Sancısı

Gebelikte yoğunlaşan progesteron hormonu ile gaz sancısı ilişkisine değinmiştik. Gebelik sürecinde bu durumun da etkisiyle mide ve boşaltım sistemi sıkıntıları yaygındır. Midede şişkinlik hissi, müzmin kabızlık ve gaz sancısı da sancılara, kramplara ve hamilelikte batma hissine neden olabilir. Gaz sancısı deyip geçmemek gerekir zira bu bazen sancıyı yaşayana enfarktüs geçiriyorum, kalpten ölüyorum hissi dahi verebilir. Gaz sancısına karşı aşağıdaki önerilere uymanızı önerebiliriz;

  • Dengeli beslenmeniz önemlidir. Öğünlerinizi çoğaltarak, porsiyonlarınızı azaltın.
  • Hamilelik egzersizleri size iyi gelebilir.
  • Kilo kontrolü her dönem olduğu gibi gebelikte de önemlidir. Aşırı kilolara dikkar edin.
  • Doktorunuzun önerileri doğrultusunda ihtiyaç duyabileceğiniz mineral ve vitamin takviyeleri almanız gerekebilir.
  • Sigarayı ve alkolü kesinlikle unutun. Eğer kullanıyorsanız şimdi bırakmanız için en iyi fırsat olduğunu hatırlayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir