Bebek Doğum Kanalına Nasıl ve Ne Zaman Girer?

Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi

Dokuz ay süren, uzun, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli ve merak uyandıran bir süreç olan hamilelik kadınların hayatında en önemli iz bırakan olaylar arasında gelir. Hamileliğin başlamasından bebeğin doğmasına kadar geçen süreçte, annede fiziksel ve duygusal anlamda birçok değişiklik gerçekleşir. Özellikle ilk bebek ve ilk hamilelik olduğunda bu süreç anneler için daha fazla merak ve heyecan uyandırabilir.

Dokuz ayın bitimi yaklaştığında annelerin en çok merak ettiği konuların başında doğumun başladığını nasıl anlayacakları sorusu gelir. Çoğu zaman olağan kasılmalar doğum kasılmalarıyla karıştırılır. Bebeğin doğum kanalına inmesi doğumun yaklaştığının en doğru habercisidir. Bebeğin kanala inmesinden sonra ne kadar sürede doğumun gerçekleşeceği ise hemen akla gelen bir diğer sorudur.

Doğum Kanalı Nedir?

Bebeğin dünyaya gelebilmesi için geçtiği yol olarak da adlandırabileceğimiz doğum kanalı, uterus, vajina, serviks ve vulvadan oluşur. Kemikten oluşmuş bir çatıya benzetilebilir. Doğum kanalının dış kısmında kemikten oluşmuş bir yapı bulunur. Doğum yaklaştığında bu bölüm açılır ve bebek doğum kanalına inmeye başlar. Doğum yavaş yavaş gerçekleşmeye başlar.

Bebek Doğum Kanalına Nasıl ve Ne Zaman İner?

Özellikle ilk bebeklerde bebeğin doğum kanalına inmesi biraz erken gerçekleşir. Bu daha önce hiç doğum yapmamış olan vücudu, kasları doğuma hazırlamak içindir. Genellikle ilk bebeklerde bebeğin doğum kanalına inmesinden iki ya da dört hafta sonra doğum gerçekleşir. İkinci ya da daha sonraki gebeliklerde ise kaslar daha gevşemiş ve doğuma hazır olduğu için bu süre kırkıncı haftaya kadar da uzayabilir.

Doğumun başlaması için öncelikle bebeğin doğum kanalına inmesi ve angajman denilen olayın gerçekleşmesi gerekir. Bebeğin başının doğum kanalına girmesine angajman denir. Bu aşamada bebeğin kafa kemikleri ortada birleşir. Bazı nedenlerle doğum kanalına doğru girmeyen bebeklere doktor müdahalesi gerekebilir. Bebek doğum kanalına girdiğinde annenin karnı aşağıya doru iner ve akciğerlere baskı azaldığı için anne daha rahat nefes alabilir.

Bebek doğum kanalına indikten sonra pelvise baskı yapmaya başlar. Bu da sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı doğurur. Bütün bebekler doğum kanalına inse de bazen aksilikler olabilir ve bebek doğum kanalına inemez ya da ters iner. Bu gibi durumlarda doktor müdahalesi ve tıbbi olarak yardım gerekir. İlk gebeliklerde bebeğin doğum kanalına inmesi biraz daha sancılı olabilir.

Anne adaylarının en çok merak ettikleri ve endişelendikleri süreç olan doğum hakkında tarih yaklaştıkça heyecan da artacaktır. Bebeğin anne karnındaki duruş şekli ve bebeğin doğum için uygun olan pozisyona geçebilmesi doğumun kolay ve rahat olması için önemlidir. Doğumun başlaması için uygun koşulların gerçekleşmiş olması gerekir.

Bebeğin anne karnındaki duruş şekilleri nelerdir dediğimizde ise üç duruş şekli karşımıza çıkar. Anterior pozisyon, OksiputPosterior pozisyon ve Makat pozisyon. Bu pozisyonlar ve hangi evrelerde oluştukları konusunda doktorlar anne adaylarını bilgilendirmektedirler.

Anteriorduruş; bebeğin başının aşağıda ve yüzünün anne adayının sırtına dönük olduğu duruş biçimidir. Normal doğum için en uygun pozisyondur.

OksiputPasteriorduruş; bebeğin başının aşağıda yüzünün ise annenin karnına dönük olduğu duruş biçimidir. Bebek anne adayının sırtına dayandığı içinsırt sırta duruş da denir. Doğumu biraz güçleştirebilecek bir duruş biçimidir.

Makat duruş; bebeğin başının yukarıda bacaklarının ise aşağıda olduğu duruş biçimidir. Bu duruş biçimi değişmezse doğumda bebek ve annenin sağlığı için sezeryan tercih edilir. Bebeğin doğum anına kadar duruş şeklini değiştirebileceğini unutmamak gerekir.

Hamilelikte Bebeğin Doğum Kanalına Girme Evreleri

Hamileliğin uzun ve zorlu sürecinden sonra doğum artık heyecanla beklenen evredir. Doğum bebeğin doğum kanalına inmesi ile başlar ve bebeğin dünyaya gözlerini açması ile son bulur. Bu süreçte anne öncelikle doğum kanalına girme sürecini fark eder. Annenin karnı hafifçe aşağı doğru inmeye başlar. Karnın üst kısmında bir boşalma fark edilir. Anne bunu hissettiği anda doktoruna mutlaka bilgi vermelidir.

Bebeğin doğum kanalına girmesinden sonra ki evreler -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3 olarak sayılabilir. Bu sayma derecesi bebeğin başının doğum seviyesine ne kadar yakın olduğuna göre belirlenir. Örneğin -3 bebeğin başının doğum kanalına girdiğini anlatırken, +3 ise artık doğumun gerçekleştiğini belirtir. Kırkıncı haftadan sonra her an doğum gerçekleşebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir