Hamilelikte Bebek Kesesinin Görünmemesi

Ultrasonda Gebelik Kesesinin Görülmemesi

Hamilelik heyecanı çift çizginin görünmesiyle başlar. Anne ve baba adayları için dört gözle beklenen bu haberin ardından sürprizlerle dolu bir süreç başlar. Gebelik dönemi yumurta ve spermin döllenmesi ile başlar. Döllenmenin ardından embriyo rahme yerleşir. Bu süreçte gebelik hormonu olan Beta Hcg kanda yükselir.  Bu hormon belirli bir seviyenin üstüne çıktığında gebelik onaylanmış olur.

Embriyonun rahme yerleşmesi ile gebelik kesesi oluşur. Kesenin ultrasonda görülmesi gebeliğin beş altı haftalık döneminde gerçekleşir. Altıncı haftaya kadar gebelik kesesinin görülmemesi normaldir.

Altıncı Haftadan Sonra Gebelik Kesesinin Gözükmemesi

Altıncı haftadan sonra Beta Hcg seviyesi 2000’in üzerinde olduğu halde gebelik kesesinin görülmemesi bazı sebeplere dayanır. Kanda Beta Hgc pozitif olsa bile hamileliği kesinleştirecek olan yine rahimde kesenin görülmesidir. Kese görülmüyorsa:

  • Gebeliğin erken dönemi olabilir,
  • Hamilelik sonlanmıştır,
  • Dış gebelik olabilir.

Gebeliğin erken döneminde veya geç döllenme sonucu kese görünmeye bilir. Gebeliğin ilk teşhisi kan testi, döllenmeden beş- yedi gün sonra pozitif çıkar. Ancak embriyonun rahme yerleşmesi, kesenin oluşması ve ultrasonda gözlenmesi dört- beş haftayı bulur. İlk haftalarda kese çok küçük olduğundan görünmeye bilir.

Gebelik Kesesi Gözükmüyorsa Hamilelik Sonlanmış Olabilir

Erken dönemde, embriyonun yerleşmesi esnasında hafif bir kanama olabilir. Buna yerleşme kanaması ya da implatasyon kanaması denir. Ancak kadın düşük yapıyor da olabilir.  Hamileliklerin yaklaşık si doğal olarak düşük ile sonuçlanabilir. Embriyoda bir anomali olduğunda hamilelik kendiliğinden sonlanır. Bu gibi durumlarda hala Beta Hgc seviyesi yüksek olabilir ama hızla düşer. Ancak gebelik kesesinin görülmemesi söz konusudur.

Çoklu gebeliklerde de ilk önce birden fazla kese gözlenmesine rağmen ilerleyen zamanda teke inebilir. Bu durumda çoklu gebelik değil tekli gebelik söz konusudur. Hamilelik embriyoda gelişen bir anormallik sebebiyle doğal olarak sonlanmıştır.

Dış Gebelik Olabilir Mi?

Ultrasonda gebelik kesesinin görülmemesi sebeplerinden biri de dış gebeliktir. Dış gebelikte,döllenme meydana gelmiş ancak embriyo rahim dışında bir yere yerleşmiştir. Böyle durumlarda çok sık olmamakla birlikte, bazen rahim dışında gebelik kesesi gözlenebilir. Rahimde gebelik kesesi görülmemekle birlikte hamilelik hormonu artmaya devem eder ve diğer belirtiler de aynı şekilde gözlemlenir.

Eğer Beta Hgc seviyesi yükselmeye devam ediyor ancak gebelik kesesinin görülmemesi söz konusu ise gerekli tetkikler yapılarak dış gebelik teşhisi konur. Dış gebelik oldukça mühim sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu sebepledir ki tedaviye başlanması şarttır. Bazen bu gebeliklerde kendiliğinden sonlanabilir. Bazı durumlarda da cerrahi çözümlere gidilebilir.

Dış Gebelik Yaşanmasının Sebepleri ve Belirtileri

  • Tüplerde doğuştan veya daha sonradan yaşanmış bir sorun varsa
  • Daha önceden dış gebelik yaşanmışsa
  • Biden fazla kürtaj yaşanmışsa
  • Anne adayı 35 yaşın üstündeyse
  • Fertilite (kısırlık) tedavisi görmüşse
  • Yumurtalıklarında kist veya miyom varsa, dış gebeliğin görülme riski yüksektir.

Genellikle hamilelik belirtileri kadından kadına farklılık gösterse de ilk dönemde benzerdir. Dış gebelikte de normal gebeliklerde olduğu gibi belirtiler görünür. Beta Hgc pozitiftir. Hamileliğin takibi oldukça önemlidir. Dış gebelik ilerleyip tedavi edilmezse tüplerde büyüyerek aşırı esneme sebebiyle damarlarda yırtılmalara ve kanamaya sebep olur. Kadınlarda hayati risklere sebep olabilir.

  • Karın bölgesi, leğen kemiği çevresi, bel, omuz ve boyun çevresinde şiddeti değişen ağrılar varsa
  • Normal adet dönemi kanamasından farklı bir kanama varsa
  • Karın bölgesinde kasılmalar varsa
  • Halsizlik ve baş dönmesi gibi şikayetler varsa
  • İshal, idrara çıkmada zorluk yaşıyorsanız derhal doktorunuza başvurmalısınız.

Bu belirtiler dış gebeliğin habercisi olabilir. Bu ve benzeri belirteler dış gebelik haricinde farklı bir sebepten de kaynaklanabilir. Her hangi bir anormallik sezdiğinizde en kısa sürede doktorunuz ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir