Yumurtlama Dönemi Nedir?

Yumurtlama Dönemi Nedir ve Yumurtlama Nasıl Olur?

Bebek sahibi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği dönem olan yumurtlama dönemi ve belirtileri hakkında pek çok şey merak edilmektedir. Yumurtlama  dönemine aynı zamanda  ovülasyon da denilmektedir.

Planlı bir hamilelik istendiğinde yumurtlama döneminin bilinmesi önemlidir. Kadınlarda doğurganlığın en yüksek olduğu dönem olan yumurtlama dönemi özeldir. Ovülasyon olarak da adlandırılır. Yumurtlama döneminde döl yatağından çıkan yumurta olgunlaşır ve serbest hale gelir. Rahim ise rahim mukozası ile yumurtlamaya hazırlanır. Serbest kalan yumurta sperm ile karşılaşabileceği fallop tüpünden aşağıya doğru ilerler.

Yumurtlama ve hormonal düzen beyinde hipotalamus adı verilen kısmı ile kontrol edilir. Hipotalamus beyine ve hipofiz bezine talimat hormon salgılanması için sinyal gönderir. Yumurtlamanın olduğu dönemde hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir. Gebe kalmak isteyenler ve doğum kontrol yöntemi olarak dikkatli olmak isteyenler yumurtlama dönemini takip etmelidir.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama dönemi tarihini bilmek hamile kalmak isteyen pek çok kadın için önem taşır. Bu dönemde hamile kalma olasılığı en yüksek seviyede olduğu için doğru takip önemlidir. Adetin döngü süresi ortalama yirmi sekiz gündür. Bazı kadınlarda bu süre yirmi bir güne kadar inebilirken, bazı kadınlarda ise otuz beş güne kadar uzayabilir. Kadınlar adetlerinin başladığı günden itibaren on dördüncü günde yumurtlarlar.

Düzenli bir regl takvimini takip edenler için adetin başlangıcından itibaren on dördüncü gün hamile kalmak için en uygun gündür. Vajinal akıntıda artış ve şeffaflaşma yumurtlamadan bir iki gün önce başlar. Ayrıca yumurtlama döneminde vücut ısısında da artış yaşanır. Memede hassasiyet, gerginlik ve şişkinlikte en bariz belirtilerindendir.

Bazen tek taraflı ya da bazen her iki tarafta birden kasık ağrısı görülebilir. Karın ağrısı şeklinde de hissedilebilen ağrı yumurtlamanın başladığının işaretidir. Karında şişkinlik ve vajinal akıntı da yumurtlamanın başladığını haber verir. Libido artışı da yumurtlama başlamadan birkaç gün önce başlar. Rahim ağzında kuruluk yaşanabilir. Yumurtlamadan sonra rahim ağzı yumuşar ve kayganlaşır.

Yumurtlama dönemi genellikle dört ya da beş günlük bir süreden oluşmaktadır. Ama bu günlerden sadece biri hamilelik için en uygun zamandır. Diğer günlerde de hamile kalma olasılığı vardır ama en yüksek ihtimal yumurtlamanın tam olarak gerçekleştiği gündür. Bu yüzden hamile kalmak isteyenlerin düzenli bir adet döngüsü takvimi tutmaları önemlidir.

Yumurtlama Evreleri Nelerdir?

Yumurtlama dönemi adet döngüsü içerisinde hormonların en yüksek olduğu seviyedir. Yumurtlama dönemi bu açıdan üç evreye bölünür.

Foliküler ya da perivulator evre: Bu evrede rahim duvarı kalınlaşmaya başlar. Yumurtanın etrafındaki hücre tabakası mukozaya benzemeye ve genişlemeye başlar. Mucizenin başladığı andır.

Yumurta Olma Aşaması: Artık enzimler salgılanmaya başlar ve delik ya da diğer adıyla stigma oluşturur. Ovum, hücre ağıyla beraber fallop tüpüne doğru hareket etmek için stigmayı kullanır. Bu doğurganlığın asıl dönemidir. Yirmi dört ile kırk sekiz saat arası sürer.

Postovülator ya da luteal evre: LH hormonunun salgılandığı evredir. Döllenmeyen yumurta rahme yerleştirilirken yavaş yavaş hormon üretme durur. Rahim duvarı ve yumurta parçalanmaya başlar ve regl döneminde adet kanamasıyla dışarı atılır.

Yumurtlama Döneminde Değişiklik Olur Mu?

Yumurtlama dönemi birçok farklı etkene bağlı olarak değişebilir. Bu dönemin değişmesinin en büyük nedeni adet döngüsünün bozulmasıdır. Adet düzensizliği yaşamak yumurtlama döneminin değişmesine neden olur. Ayrıca stres, düzensiz beslenme, hormonal rahatsızlıklar, yumurtalık kisti gibi sebeplerde yumurtlama döneminin değişmesine neden olur. Hamile kalmak için yumurtlama dönemini takip edenler özellikle düzenli adet döngüsü konusunda dikkatli olmalıdırlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir