Kadınlarda Görülen 5 Nadir Hastalık

İnsan vücudu çok kompleks bir yapıdadır. Bunun sonucu olarak da birçok hastalık gözlenebilir. Hastalıkların çeşidi ve görülme olasılıkları cinsiyete göre değişebilir. Erkek ve kadın vücudunun yapısal farklılıklarından dolayı oluşan bu farklılıklar bazen çok uç olabilir. Kadınlarda görülebilen ve oldukça nadir rastlanan bazı hastalıklar bunun en büyük örneğidir. Fark edilmesi bazen yıllar alan bu hastalıklar kimi zaman kötü sonuçlar doğursa da kimi zaman zararlı olmayabilir. Sizler için bu yazımızda kadınlarda görülen 5 nadir hastalık nedir, maddeler halinde sınıflandırdık.

  • Çikolata Kistleri

Özellikle adet döneminde kadın vücudunun genital bölgelerinde görülen bu hastalık vücudun başka kesimlerinde de görülebilir. Rahim bölgesinin iç tabakasından, rahim bölgesine oldukça yakın konumda olan organlarda çıkar ve endometris hastalığı meydana gelir. Bazı durumlarda burun kanamasına, adet döneminde ortaya çıkmasıyla kalınbağırsak kanamasına ve sezaryen işlemi sonrası atılan dikişler üzerinde ağrı veya şişliğe neden olabilir. Çikolata kistleri tedavisi içinse kistlerin oluştuğu konumlar ameliyatla temizlenir. Daha sonrasında ilaç tedavisi uygulanarak kesin çözüme kavuşturulur.

  • Fetüs İçi Fetüs

En nadir gözlenen hastalıklardan biridir ve ikiz gebeliğin oluştuğu kadınlarda görülür. Hamilelik başlangıcı ikiz bebeklerin oluşumuyla beraber başlar. Ancak bir süre sonra bebeklerden bir tanesi diğerinin vücudunun içine yerleşerek yaşantısını o şekilde sürdürme çabasına girer. Bunun sonucu olarak da yaşamı sonlanır. Hamilelik tamamlanmadan fark edilemeyen bu durum sonucunda dünyaya tek bir bebek gelir. Canlı olarak dünyaya gelen bu bebekte genel olarak yaşantısının ilerleyen yıllarında karın bölgesinde kitle oluşumu gözlenir. Karın bölgesinde oluşan kitle incelediğinde daha önce yaşantısını yitiren fetüsün kalıntıları bulunur. En nadir görülen rahatsızlardan biri olan fetüs içinde fetüs oluşumu hastalığının tedavisiyse kitlenin temizlenmesidir.

  • Liken sklerozis

Kadınlarda nadir görülen cilt hastalıklarından biridir. Dış genital bölgede rastlanan bu hastalık genel olarak her yaş grubunda rastlanıyor olsa da orta yaş grubuna dahil olan kadınlarda görülme sıklığı daha çoktur. Aşırı derecede kaşınmaya sebep olan bu hastalık bazı durumlarda hastayı uykudan uyandıracak kadar kaşıntıya sebep olabilir. Aşırı derecede kaşıntıya neden olan bu hastalık vulvula bölgesinde (dış genital bölge) küçük beyaz noktalar şeklinde kendini gösterir. Liken sklerozis hastalığı görülen kişilerde belirsiz bir nedenden dolayı hastanın vücudu kendi organlarına yabancılaşır. Vulvula bölgesinde meydana gelen bu hastalık özellikle idrar yaparken yanmaya ve cinsel münasebet esnasında ağrıya neden olur.

  • Mol Gebelik

Halk dilinde üzüm gebelik olarak da bilinen bu rahatsızlık Hipokrat tarafından bin bebek taşıyan anne şeklinde adlandırılmıştır ve ülkemizde en nadir görülen hastalıklardan biridir. Genel olarak Uzakdoğu bölgelerinde sıklıkla rastlanılır. Mol gebeliği hastalığı gebelik esnasında meydana gelen birtakım anormallikler sonucunda çok sayıda baloncuk şeklinde kitlenin oluşmasıyla olur. Normal şartlarda gebeliğin meydana gelebilmesi için yumurtanın içine bir tane spermin girmesi gerekirken bu rahatsızlıkta iki sperm yumurta içine alınır. Bunun sonucu olarak da anormal şekilde kromozom bölünmesi gözlenir. Bu hastalık fark edildiği anda itibaren önlem alınması gereken bir sorundur ve teşhis koyulur koyulmaz hamilelik sürecinin vakit kaybedilmeden sonlandırılması gerekmektedir.

  • Rahim (Uterus) Sarkomu

Rahim sarkomu, rahim kanseri esnasında nadiren rastlanan durumlardan biridir. Kökenini rahmin iç zarda bulunan kısımdan değil, aksine dış duvardan bulunan kısımdan alır. Normal kanser türlerine göre kötü huy gösterme eşiği daha yüksektir. Ameliyat edilmesi gereken bu hastalık maalesef ki tekrar etme ihtimali yüksek olan hastalıklar arasındadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir