0-1 Yaş Aralığı Ay Ay Bebek Gelişimi

Zorlu ve meşakkatli geçen hamilelik süreci sonrası en az hamilelik süreci kadar önem arz ediyor. Bebeğinizin gelişimini doğduğu andan itibaren dikkatle analiz etmeli ve herhangi bir anormallik olup olmadığını devamlı olarak takip etmelisiniz.

Bunun yanı sıra bebeğiniz doğduktan sonra hızlı bir gelişim süreci içerisine girecektir. Bu gelişim süreci içerisinde bebeğiniz ay ay olgunlaşmaya başlayacaktır. Bu nedenle anne ve babaların bebeklerinin gelişimlerini aylık olarak düzenli takip etmeleri gerekmektedir. Sizler için 0-1 yaş aralığı ay ay bebek gelişimi ne şekilde gerçekleşir, alt başlıklar halinde hazırladık. Bu yazımızdan faydalanarak bebeğinizin gelişimini kontrol edebilirsiniz.

  1. Ay Bebek Gelişimi0-1 Yaş Aralığı Ay Ay Bebek Gelişimi

Öncelikle yeni doğmuş bebekler doğum esnasında bir miktar sıvı kaybedebilirler. Bu nedenle doğumdan sonra bebeğin kilosuyla, doğumdan kısa bir süre sonra tartılan kilo arasında farklılıklar olabilir. Korkmanıza gerek olmayan bu durum doğum sonrası için gayet normaldir. Kısa süreli gerçekleşebilecek bu kilo düşüşünden sonra bebeğiniz yaklaşık olarak 10 gün ila 2 hafta aralığında kilo almaya başlayacaktır.

Doğumdan sonraki iki haftalık süreçteyse bebeğinizin hızla büyümeye başladığını fark edeceksiniz. Sadece kilo alımıyla değil aynı zamanla boy uzamasıyla da bu olay gerçekleşecektir. Ölçümlerini belirli aralıklarla hastane ortamında gerçekleştirebileceğiniz bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 3-4 santim aralığında uzayacaktır.

1 aylık bebeğin gelişim tablosu üzerinde en çok dikkat edilmesi gereken noktaysa baş bölgesinin büyüme hızıdır. 1 aylık olan bir bebeğin başının büyüme hızı beyninin büyüme hızıyla aynı oranda olacaktır. Bu durum kesinlikle doktor kontrolünde devamlı olarak takip edilmelidir. 1 aylık bir bebeğin baş bölgesinin vücut bölgesine oranı yaklaşık olarak %20’dir. Bu oran yetişkin bir insanda %2 şeklinde gözlenmektedir.

1 aylık bir bebeğin gösterdiği birçok refleks vardır. Bunlar kendi içinde tonik boyun, mono refleks ve emme refleksi şeklinde adlandırılır. Bunlar bebeğin ani durumlara karşı gösterdiği refleks türleridir. Örneğin çevresinde dikkatini çeken bir olay olduğunda aniden başını çevirebilir ya da yanak bölgesine elinizi koyduğunuzda emme refleksi nedeniyle başını ve dudaklarını o yöne uzatabilir. Bunlar gayet doğal reflekslerdir. Ancak ani hareketlere karşın dikkatli olmak gerekir. Bebeğin ani refleks gösterebileceği dikkate alınarak onu korkutacak şekilde irkiltmemek gerekir.

  1. Ay Bebek Gelişimi

İlk ayını tamamlayan bir bebeğin ikinci ayındaki gelişim sürecini izlemek anne ve babalar için daha kolay olacaktır. Bebek yavaş yavaş büyüme başladığı için gelişimi bu süreçte de aynı şekilde devam edecektir. İkinci ayına giren bir bebeğin ilk ayda olduğu gibi baş bölgesinin büyüme hızı yine vücuduna oranla daha hızlıdır. Bu olası ve normal bir durumdur.

Bebeğin kilosu bu süreçte artmaya başlar. İkinci ayına giren bir bebeğin haftalık olarak alacağı kilo miktarı 150-200 gram arasında değişkenlik gösterebilir. Benzer şekilde boyunda da uzama devam eder. İkinci ayına giren bir bebek genel olarak 1,5 cm veya 2 cm uzama gösterir. Bu değerler bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir. Bahsettiğimiz değerler genele bakılarak verilmiş değerlerdir.

İkinci ayına giren bir bebeğin kafatası bölgesi hala yumuşaklık gösterir. Bu nedenle kafatası bölgesi çarpmalardan veya düşmelerden korunmalıdır. Bebek devamlı düz şekilde yatırılmamalıdır. Şayet bir bebek devamlı düz yatırılırsa kafatası bölgesi düz bir şekle bürünür. Bunun yanı sıra kas ve kemik gelişimi gösteren bebekler gün içerisinde anne veya baba kontrolünde 15 dakika kadar yüz üstü yatırılmalıdır. Ancak bu işlem kesinlikle baba veya anne kontrolünde gerçekleştirmeli ve kati suretle 15 dakikayı geçmemelidir.

  1. Ay Bebek Gelişimi 3 ayına giriş yapmış bir bebek artık iyice gelişecek ve büyüyecektir. Kilosunda ve boyunda yaklaşık 750 gram ve 2 santimlik bir artış meydana gelecektir. Bu aşamada bebekler ebeveynlerine fazla kilolu ve tombul olarak görünse de bu durum bebeğin emeklemeye başlaması ve hareketlerinin hız kazanmasıyla değişecek ve normal bir hal alacaktır.

3 aylık bebekte dikkat edilmesi gerekenler noktaların başında görme duyusu gelmektedir. Zira bu dönemde bebeğiniz artık sizi iyice tanımaya başlayacaktır. Görme yetisi 30 santimlik mesafeye kadar artış gösterecektir ve zamanla uzaktaki nesneleri tanımaya çalışacaktır. Bu süreç içerisinde bebeğin özellikle ana renklere olan ilgisi artacaktır, diğer renkleri de yavaş yavaş tanımaya başlayacaktır.

3 aylık bebek hareketleri bu aylarda daha aktif bir hale gelecektir ve refleksleri daha çok gelişecektir. Başını hareket etme oranı artacaktır. Bu süreç içerisinde bebeğinizin kafasını 45 derecelik açıya kadar kaldırabileceğini siz de fark edeceksiniz. 3 aylık bebek hareketleri içerisinde en çok gelişecek olan el hareketleri olacaktır. Zira 3 aylık bir bebek artık ellerinin farkına varmaya başlayacaktır.

  1. Ay Bebek Gelişimi

4 aylık bebek gelişimi artık iyice hızlanmaya başlar. Bu süreçte ellerini iyice tanıyan bebekler önlerine bir oyuncak ya da nesne koyulduğunda atma ya da tutma eğilimi gösterirler. Bu aylarda bebeğe dikkat etmek gerekir. Gereğinden fazla sert cisimleri fırlatmak isteyen bebekler kendilerine zarar verebilir.

  1. ay bebeğinizin iyice hareketlendiği dönem olduğu için yavaş yavaş dönme hareketlerini denemeye başlayacaktır. Ancak her zaman bu hareketleri tam olarak beceremeyebilir. Bu nedenle bebeğin rahat hareket edebilmesi için geniş bir alanda bulunması gerekir. Halı üzerine bebek matı serilerek bebeğe gereken alan sağlanabilir. Bu durum bütün bebeklerde gözlenmeyebilir. Eğer dönme gözlenmiyorsa doktordan tavsiye alınması gerekebilir.

Cisimlere ilgisi oldukça artacak olan bebekler bu dönemlerde ellerine aldıkları nesneleri ağızlarına götürmeyi deneyeceklerdir. Bu nedenle ebeveynler bebek herhangi bir nesneyi oynarken dikkatli olmamalılar. Bunun yanı sıra 4 aylık bebek oturma eğilimi göstermeye başlayacaktır. Anne ve babaların bu süreçte bebeklere yardımcı olması ve eğik pozisyonda kucaklarında tutmaları gerekmektedir.

  1. Ay Bebek Gelişimi

5 aylık bebek hareketleri içerisinde dikkat edilmesi gereken unsur bebeğin destekli oturmasıdır. Bu dönemde ebeveynler bebeklerinin oturur şekilde oyun oynamaları sağlamalıdırlar. Ek gıda tavsiye edilmez. Anne sütüne devam edilmesi önerilir.

5 aylık bebek anne ve babasının hareketlerinden duygularını anlayabilir. Bu dönemde bebekler kendilerine kızıldığının farkında olurlar. Bunun yanı sıra kendileri hakkında güzel şeyler söylendiğinin farkında olarak gülümseme belirtileri gösterirler.

  1. ay bebeklerin renkleri kesin olarak tanıdıkları aydır. Artık renkleri ayırt edebilirler ancak parlak renkler her zaman bebekler için daha ilgi çekici olur. Bununla beraber bez değişim aralıkları da azalmaya başlar. Uyku periyotları daha düzenli bir hal almaya başlar. Gündüz vakti uyku sürelerinde azalma gözlenirken bu süre geceleri için artış gösterir.
  1. Ay Bebek Gelişimi

5 aylık bebek hareketleri içerisinde dikkat edilmesi gereken unsur bebeğin destekli oturmasıdır. Bu dönemde ebeveynler bebeklerinin oturur şekilde oyun oynamaları sağlamalıdırlar. Ek gıda tavsiye edilmez. Anne sütüne devam edilmesi önerilir.

5 aylık bebek anne ve babasının hareketlerinden duygularını anlayabilir. Bu dönemde bebekler kendilerine kızıldığının farkında olurlar. Bunun yanı sıra kendileri hakkında güzel şeyler söylendiğinin farkında olarak gülümseme belirtileri gösterirler.

  1. ay bebeklerin renkleri kesin olarak tanıdıkları aydır. Artık renkleri ayırt edebilirler ancak parlak renkler her zaman bebekler için daha ilgi çekici olur. Bununla beraber bez değişim aralıkları da azalmaya başlar. Uyku periyotları daha düzenli bir hal almaya başlar. Gündüz vakti uyku sürelerinde azalma gözlenirken bu süre geceleri için artış gösterir.
  1. Ay Bebek Gelişimi: 6 ay bebek gelişimi artık iyice hızlı bir hal almaya başlamıştır. Boy ve kilosu artış gösteren bebek bu süreç emeklemenin başlangıcıdır. Bazı bebeklerse emekleme hareketi yapmadan direkt olarak yürüyebilir. Bu dönemde artık bebek masa sandalyesinde oturtulabilir ve ailesiyle sofrada yemek yemeye başlayabilir. Bunun yanı sıra dönme hareketleri hızlanma gösterir. Bebek dönerek yer değiştirmeyi deneyebilir.

 

  1. Ay Bebek Gelişimi

7 aylık bebek hareketleri hızla gelişir ve bebek emeklemeye başlar. Ebeveynler bu süreçte bebeklerinin desteksiz oturup oturamadığına dikkat etmelidir. Dişler yavaş yavaş çıkmaya başlar. Diş çıkaran bebeklerde verilen tepkiler birbirinden farklı olabilir. Bunlar ishal, kabız ya da huzursuzluk şeklinde kendini gösterebilir. Diş çıkaran bebeğe ilaç verilmesi tavsiye olunmaz. Bunun yerine dişlerini kaşıyabilecekleri yumuşak aparatlar kullanılabilir. Bu süreçte bebeğin ateşi yükseliyorsa kesinlikle doktora gidilmelidir. Genellikle önemsenmese de ateş yükselmesi enfeksiyon belirtisi olabilir. Ayrıca kelimeleri telaffuz etmeyi bu aylarda denemeye başlarlar

 

  1. Ay Bebek Gelişimi

Bebekler 8. aya girildiğinde artık destek oturabiliyor olmalıdırlar. 8 ay bebek hareketleri arasında en önem arz edeni budur. Birçoğu bebek emeklemeye başlar, bir kısmıysa yürümeyi dener. Kelimeleri daha sıklıkla söylemeye çalışırlar. 8. ayına girmiş bir bebek yakın çevresini tanıyabileceği için tanımadığı insanları yabancı olarak görür ve onlardan çekinmeye başlar. Artık refleksleri ve yetileri iyice gelişmeye başlayan bebekler bu dönemde istedikleri şeyleri ağlayarak ifade etmeyi bırakırlar. İsteklerini söylemeye çalışır veya işaret ederek size iletmeyi denerler

  1. Ay Bebek Gelişimi

Tek başına emeklemeye başlayan bebekler artık yürüme hevesinde olacaklardır. Bir yerlere tutunarak ya da ebeveynlerinden yardım almak suretiyle adımlamayı öğreneceklerdir. Bu dönem ailelerin hemen ayakkabı alması gerekmez. Kısa süreli olarak kaymaz çoraplar bu işlevi görebilir. Bebek yaklaşık olarak 15 adım atmayı başarabildiğinde ayakkabı giydirilebilir. Kelime telaffuz yetenekleri gelişir. Çeşitli oyunlar öğrenmeye başlarlar ve çeşitli refleks komutlarını yerine getirebilirler. (Güle güle demek vb.)

10. ay bebek hareketleri hızla artar ve bebek gelişim tablosu hızlı bir artış gösterir. Tek başına yemek yemeye ve su içmeye başlar. İşitme duyusu ileri derecede gelişir. Tanıdık sesleri, isimleri veya şarkıları ayırt etme yeteneği kazanmıştır. Bununla beraber anlama kapasitesi hızla artmaya başlar. Sadece dinlenenleri öğrenmekle kalmaz, duyduğu kelimeleri birebir telaffuz etmeye çalışır. Bu süreçte bebeğe yeni kelimeler öğretmek için en uygun dönemdir. Özellikle ebeveynlerin bilmesi gereken şeylerden biri bebekler 10. Aya gelindiğinde evet ya da hayır kelimelerinin ne anlama geldiğini bilirler

  1. ay bebek gelişimi hem ebeveynler hem de bebekler için en önemli süreçtir. Zira bebeğiniz artık 1 yaşına girecek demektir. Yavaş yavaş egemenliği eline alan bebekler bu dönemde tek başına gezinme, yemek yeme ya da su içme gibi işlevleri yerine getirmeye çalışırlar. Artık sesleri daha iyi anlar ve karşılık vermeye başlarlar. Konuşma yetisinin en çok geliştiği dönemdir. Bu nedenle 1 yaşına girmiş bebeğe yeni kelimeler rahatlıkla öğretilebilir. Olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlar. Zihninin düşüncelerle en karmaşık hale geldiği dönemdir. Öğrenme yetisi bu nedenle çok gelişmiştir. Hareketleri hızla gelişen bebek, bu dönemde koltukların kenarlarına çıkmaya çalışabilir. Çekmece ve benzeri içi kapalı nesneleri karıştırmaya çalışır.
  2. ay bebek gelişimi için kritik zamanlardan biridir. Zira bu aylarda bazı bebeklerin görme yetilerinde sorun çıkabilir. Ailelerin bu konuda dikkatli olması ve herhangi bir anormallik sezmeleri durumda doktora başvurmaları gerekir.İşitme ve anlama yetileri bu aylara gelindiğinde artacağı için belli başlı kelimeleri telaffuz edebilir ve isteklerini bu kelimelerle ifade edebilir. Bunun yanı sıra bebeklerde bu ayda dokunma isteği fazlasıyla artar. Etrafındaki nesneleri yırtarak ya da elleyerek tanımaya çalışır. Ancak dikkatli olunması gerekir. Özellikle delikli objelere parmaklarını sokmayı sıklıkla denerler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir