Yenidoğan Muayenesi ve Testleri
Doğumdan hemen sonra genellikle çocuk doktoru, bazen ise kadın doğumcunuz tarafından yenidoğan bebek çeşitli bakımlardan değerlendirilir..
Genel durumları olumlu görülen yenidoğanın ağırlığına, boyuna bakılır. Kafa çevresi ölçülür. Göbek bağı kapatılır. İlk genel muayene gerçekleştirilir.
Yenidoğan, doğumda yetersiz K vitaminine sahip olduğundan, kanama hastalığı riskine karşı önlem olarak, K Vitamini enjeksiyonu uygulanır ve bebek anneye teslim edilir.
Kan değerleri özellikle kan sayımı ve grubu mutlaka ölçülür. Gereği üzerine kan şekeri de ölçülecektir.
Hepatit B aşısı toplam üç dozdan oluşmaktadır. Hepatit B aşısının ilk dozu yenidoğana ilk 72 saat içinde yapılmalıdır.
Topuk Kanından Nelere Bakılır?
Bunun dışında, bebeğinizin topuğundan alınan kanla ( Topuk Kanı ) çeşitli bakımlardan yapılan taramalar yenidoğan bebeğe mecburidir. Bu test ile Konjenital Hipotiroidi ( Troid hormonu ile ilişkili bir anomali ) bakılır. Böylece cücelik, zeka geriliği gibi durumlara karşı erken teşhis ve tedavi yoluna gidilebilir.
Fenilketonüri (Genetik geçişli bir protein birikmesi sorunu) yine topuk kanı ile kontrol edilir. Sorun söz konusu olduğunda, tedavi uygulanmazsa zeka geriliği, otizm ve cilt problemlerine neden olabilir. Zeka geriliği hastalığı olarak da bilinen Fenilketonüri hastalağında vücutta fenialanin denen madde birikerek zeka geriliğine yola açar.
Özel diyetle bu çocuklar normal zekalarını korurlar, bu yüzden erken tanısı çok ama çok önemlidir ve bu öneminden dolayı zorunlu olup, topuk kanından bakılır.
Biyotinidaz (Biyotin işlemeye yarayan enzim) eksikliği de topuk kanından kontrol edilir. Genetik etmenler bu hastalık içinde söz konusudur. Erken teşhis ile görme, işitme yitimi, saç ve deri sorunları hatta ölüme kadar gidebilecek sonuçlar önlenebilir. Tedavide dışarıdan biotin takviyesi sağlanır.
Kistik Fibrozis ( Salgı bezlerini etkileyen bir bozukluk ) genetik etkili olup, sindirim sistemi ve akciğerleri etkiler. Salgı bezlerinin olumsuz etkileyerek ortaya çıkan sümüksü salgılar, özellikle akciğerlerde biriken önemli sorunlara yol açabilir. Erken teşhis ile hastalık ağır ilerler ve hastanın konforu arttırılabilir.
Topuk kanından yapılan testler genetik etkileri yüksek olmakla birlikte herkese yapılır ve zorunludur.
Test için topuk kanı alınmadan önce için bebeğin anneden ilk sütü almaya başlaması gerekmektedir.
Bebeğin İlk Doktor Kontrolu
Doktorunuz bebek beslenmesi ile ilgili bazı tavsiyelerde bulunacaktır. Kendi uygulamanızı teyit ederek sorularınızı sormayı ihmal etmemelisiniz.
Her bebek kendine özgüdür ve büyümesinde farklılıklar olabilir. Bu noktada önemli olan aydan aya aşama kat etmesidir.
İlk muayenede bebeğinizin cildinin sarı olup olmadığı en önemli noktalardan biridir. Bu doğum sonrasında bebeğin annesinden ayrılarak kendi karacaciğerinin devreye girmesi ile ilişkilidir. Bir protein parçacığı olan bilirubin’in kandaki düzeyine bakılarak, tehlikeli miktarlara ulaşması durumunda bebek müşahade altına alınır. Bilirubin, sarı rengi ile kolayca şüphe uyandırır ancak asıl sorun aşırı düzeylerde beyin hasarına neden olabilecek olmasıdır.
Bilirubinleri düzeyinin yüksek olduğu durumlarda, bebek, doktorunuz tarafından yakından takibe alınır, gerekli durumda bir sağlık kuruluşuna yatırılır ve tedavi gerçekleştirilir.
Bu bakımdan, ilk günlerde bebeğinizi gözle takip etmek ve değişiklik durumlarını anlamak, özellikle bilirubin sarılığı bakımından önem arz etmektedir..
Yenidoğan’a uygulanacak ilk testlerden biri de işitme testi olacaktır.
Yenidoğanın detaylı bir ilk muayenesi yapılır. Doğum sonrası anomali söz konusu olup olmadığı, kalp ritmi, gözleri ve kulakları, refleksler, kaslarının durumu, göbek kordonunun durumu ve göbek bakımı, erkek bebeklerin yumurtalarının (testis) inip inmediği etraflıca muayene edilir.
Bebeğinizin doğum öncesi ya da sırasında maruz kalması muhtemel etkilerden dolayı kalça eklemi kontrol edilir, gerekmesi üzerine ileri görüntülemelere başvurulabilir.
Bebeğiniz tıbbi takip ve aşı tarihlerini doktorunuzdan öğrenin ve aşı karnesine not edip yakından takip edin. D vitamini konusunda doktorunuzun görüşüne başvurun.
Normal koşullarda bebeğin sırasıyla doğumla birlikte, doğum sonrası yedi gün zarfında, ikinci haftanın sonunda, bir buçuk aylıkken, 2 aylık, 3 aylık, 4 aylık, 6 aylık ve 9 aylık olduğunda doktor kontrolü gerekmektedir.
Bir yanıt yazın